Quantcast
Channel: Margot Vanderstraeten / J.S. Margot
Viewing all 197 articles
Browse latest View live

Een week jezelf kunnen zijn

$
0
0

Screen Shot 2013-06-19 at 22.00.33

 

Na een intense week in Huize Fabiola in Maasmechelen namen 64 kinderen die ooit ernstige brandwonden opliepen, afgelopen zaterdag weer afscheid van elkaar. ‘Dit lotgenotenkamp is mijn leven. Hier word ik geschat op wie ik ben, niet op de littekens die ik heb.’

 

De bossen rond het centrum Huize Fabiola in Maasmechelen liggen er druilerig bij. Als buitenstaander die hier voor een dag komt binnenvallen, denk je meteen dat deze uithoek van Limburg er twee weken eerder zoveel mooier moeten hebben uitgezien: bedekt met een laag sneeuw. Ook ga je ervan uit dat sneeuw voor de kinderen meer plezier oplevert dan regen. Maar dat is de eerste fout.

“Sneeuw is voor ons verschrikkelijk, weet je dat niet? Sneeuw doet pijn. Alles wat ijskoud is, doet pijn. Onze gelittekende huid kan er niet tegen, want als het koud is, wordt de huid droger en begint hij te schuren, te …

The post Een week jezelf kunnen zijn appeared first on Margot Vanderstraeten.


Ministerie van gastronomie

$
0
0

Ministerie van gastronomie

Het is onbegrijpelijk dat België niet kan wat Scandinavië kan

In De Morgen Magazine van afgelopen weekend sprak de talentrijke jonge West-Vlaamse chef Kobe Desramaults over zijn passie en over de bewuste keuzes die hij maakt om die passie in goede banen te sturen.

Aan het eind van het interview uit Desramaults zijn frustratie over het gebrek aan steun van de overheid voor de Belgische gastronomie. Hij doelt voor de verandering niet op belastingvoordelen, btw-tarieven en personeelskosten. Wel maakt hij korte metten met de verspillende gastronomische luiken die aan verre handelsmissies hangen. En hij maakt gewag van kleinschalige, culinaire ontmoetingen die volgens hem wel overheidssteun verdienen.

Zoals die ene exclusieve avond waarop Desramaults, samen met zijn Zweedse collega Magnus Nilsson (Fäviken), voor een restaurant vol nationale en internationale journalisten kookte.

De journalisten die toen bij In De Wulf hun benen onder tafel schoven – en waarvan ook …

The post Ministerie van gastronomie appeared first on Margot Vanderstraeten.

De trein der traagheid

$
0
0

Een reis met de Eastern & Oriental Express is meer dan een luxueuze treinrit. Wie aan boord gaat, stapt in een verhaal dat naar Agatha Christie neigt. Op de kalme cadans van de wielen keer je terug naar de tijd waar dresscodes werden gerespecteerd, 70 km/u als snel werd ervaren, en landschappen geuren hebben.

Er is de alleenstaande Amerikaan uit Philadelphia die net voorbij de veertig is, maar als nostalgicus werd geboren en zijn hele leven lang hunkert naar alles wat van vroeger is. Hij draagt een tropenhelm als hij, in perfect gesneden beige kostuum, op het achterdek van de Eastern & Oriental Express staat en van een gin-tonic nipt. “Houdt de muggen weg, en voorkomt malaria.”

Er is de Schotse ingenieur die de ochtend met whisky begint en er tegen de middag enigszins rood aangelopen uitziet. Hij brengt zijn jaren voornamelijk op booreilanden door. Bij Exxon Mobil is hij, …

The post De trein der traagheid appeared first on Margot Vanderstraeten.

Sjabbes in de stad die nooit slaapt

$
0
0

Het is hoogst uitzonderlijk. Na jarenlange vriendschappelijke contacten kreeg journaliste Margot Vanderstraetenonlangs toegang tot een kleine groep Antwerpse modern-orthodoxe joden die in New York een nieuw leven hebben opgebouwd en er niet meer weg willen. ‘Ik voel me hier helemaal thuis, en ik kan hier helemaal joods zijn. Iets wat ik van Antwerpen nooit echt heb kunnen zeggen.’

“Papa, kun je me leren hoe ik me moet scheren?” De zevenjarige Jaacov huppelt aan de hand van zijn vader op de stoep. We komen juist van een bezoek aan een bevriende familie in de buurt. Het is zaterdag, sjabbat, sabbat, sjabbes; allemaal benamingen voor de officiële joodse rustdag. Op de rustdag gelden strikt vastgelegde werkverboden. Daarom wandelen we. Als op vrijdagavond de zon ondergaat, stelt de joodse wet dat er, tot de volgende dag als de sterren verschijnen, ook geen auto mag worden gereden. Een kalender met daarop de exacte uren …

The post Sjabbes in de stad die nooit slaapt appeared first on Margot Vanderstraeten.

Jose Van Dam

$
0
0

Screen Shot 2013-06-19 at 22.13.25

‘Ik wil de schoonheid doorgeven’

De Morgen,
Sat. 29 Dec. 2012, Page 44
 Drie jaar geleden nam José van Dam afscheid van de opera. Nu staat de wereldvermaarde bas-bariton met zijn concerten en liederenrecitals op het podium, en debuteert hij als acteur. ‘Ik wil de schoonheid van tekst en muziek met het publiek delen. In die interactie schuilt de echte magie.’

Het typeert José van Dam helemaal. Na het interview staat hij erop mee te wandelen tot aan het station, Brussel Centraal – “Het is donker, en u moet niet alleen over straat.” Niet toevallig kiest hij de weg via de Koninginnegalerij “omdat een mens zichzelf dat cadeau moet doen, zo’n prachtige galerij.” Subtiel zorgt hij ervoor dat hij aan de buitenkant van het trottoir loopt. “Ja, inderdaad, ik doe dat bewust. Zo hoort het volgens de etiquette; de vrouw loopt aan de binnenkant, tegen de huizenrij aan.”

Van Dam …

The post Jose Van Dam appeared first on Margot Vanderstraeten.

Hans Rieder

$
0
0

IMG_1526

Hans Rieder wordt, ook door confraters, de briljantste procedurepleiter van Vlaanderen genoemd. In de rechtszaal spaart hij niets of niemand. ‘Dit vak is één groot stierengevecht. Je hebt er een grote fysieke kracht voor nodig.’ Waar Rieder hakt, vallen spaanders: ‘Ik zou wel eens even minister van Justitie willen zijn.’

Hans Rieder: “De huidige, westerse mens heeft geen benul meer van de waarde van zijn grond­rechten. Vandaag is de onderliggende maat­schappelijke stroming vooral op materialisme gebaseerd.‘Kunnen weditweekendmetdeauto naar de zee, kunnen we onderweg tanken en moeten we daar niet al te veel voor betalen, en blijft ons betaald verlof bestaan?’ Na de gouden jaren ’60 is de mens meer schaap geworden. Die volgzaamheid is een grote bedreiging voor de democratie. De generatie die de oorlog nog heeftmeegemaakt,weet wat de waarde van vrij­heid is, en kent de prijs die betaald moest wor­den om van die fundamentele grondrechten te kunnen genieten. Vandaag …

The post Hans Rieder appeared first on Margot Vanderstraeten.

REM KOOLHAAS

$
0
0

Hét Interview bij Stephan Vanfleterens  gelauwerde foto van Rem Koolhaas

De Nederlandse architect Rem Koolhaas (68) heeft qua beroemdheid zijn schrijvende vader ruim overtroffen. Zijn gebouwen staan in Seoel, New York, Parijs, Peking… En hij is nog niet aan het einde van zijn Latijn. ‘Mijn volgende project is België. Ik hou van jullie land. Niets is er vanzelfsprekend.’

Als je aan Rem Koolhaas vraagt wat hij het best zou kunnen missen, het schrijven of het bouwen, antwoordt hij zonder aarzelen ‘het bouwen’. Sterker: “Eerst is er het woord. En daarna komt de constructie; het woord wordt in een vorm vertaald. Zo is het bij mij altijd. Zonder een heldere formulering heb ik geen ontwerp, en zou ik dus niet kunnen bouwen.”

Het lijdt geen twijfel dat deze liefde voor het woord deels genetisch is bepaald. Rem Koolhaas is de zoon van wijlen Anton Koolhaas, schrijver van romans en verhalen. In …

The post REM KOOLHAAS appeared first on Margot Vanderstraeten.

De keukenrevolutie van de Vlaamse rock-’n-rollchefs Think global, taste local

$
0
0

Interview

Sat. 22 Jun. 2013, Page 14

De Flemish Foodies vieren feest, en dat zal Gent volgend weekend geweten hebben. De ingrediënten voor dit unieke zondagsfestijn op 30 juni? Passie! Daadkracht! Zin voor vernieuwing! Maatschappelijk engagement! Vrouwen! Muziek! En, naast fornuis en volk, natuurlijk ook de crème de la crème van de wereldchefs. Noma’s Redzepi incluis.

Hun bijnaam zit hen dwars, geven Kobe Desramaults, Jason Blanckaert en Olly Ceulenaere toe. ‘Flemish Foodies’: de term swingt onvoldoende, én hij dekt de lading niet. Ja, ze komen alle drie uit West-Vlaanderen. En ja, ze hebben alle drie een restaurant in Gent, hun lievelingsstad, al werkt Kobe natuurlijk hoofdzakelijk in zijn eersteling in Dranouter.

Maar rond het begrip ’foodie’ hangt een zweem van amateurisme, van snobisme ook, en dat gebrek aan diepgang zint de dertigers niet.Daarom dat de kokende hartsvrienden diesamen af en toe als trendsettend kokstrio optreden, alvast met een nieuwe naam zwaaien: …

The post De keukenrevolutie van de Vlaamse rock-’n-rollchefs Think global, taste local appeared first on Margot Vanderstraeten.


Douro Gouden Geheim

$
0
0

DOURODe Morgen,
Sat. 22 Jun. 2013, Page 46

Port kent iedereen. Maar dat het betoverende gebied waar deze wijn van oudsher wordt gemaakt, amper toeristen lokt, is pijnlijk én onbegrijpelijk voor al die hardwerkende Portugezen die hun vallei leven willen inblazen. De rivier van goud, de Douro, wil niet langer het mooiste geheim van Europa zijn.

Het is moeilijk om het rijke, innemende landschap van de Douro samenvattend te beschrijven. Je moet de rustig kronkelende rivier, de prachtige routes, de heuvels vol brem en veldbloemen en de eindeloze, terrasvormige wijngaarden ruiken, zien, voelen, proeven, horen ook. En natuurlijk moet je, in een van de talrijke pittoreske dorpjes die tussen de wijngaarden zijn gezaaid, met de mensen spreken, zelfs als die zich alleen in het Portugees uitdrukken. Dat levert ontroerende conversaties op.

Toch duikt, in de zoektocht naar een trefzekere schildering van deze regio, de term ‘symbiose’ voortdurend op. Land, wijn,

The post Douro Gouden Geheim appeared first on Margot Vanderstraeten.

“Strafpleiten lijkt op acteren”

$
0
0

veerle-baetens

Actrice Veerle Baetens verscheen in Brugge voor de cameras met een koperkleurig pagekopje. In de film speelt ze de niet op haar mondje gevallen meester Teugels. Ik verdedig Luc Segers, gespeeld door Koen De Bouw, die eigenlijk zowel dader als slachtoffer is. Het verhaal zit best ingewikkeld in elkaar, zegt …

Actrice Veerle Baetens verscheen in Brugge voor de cameras met een koperkleurig pagekopje.In de film speelt ze de niet op haar mondje gevallen meester Teugels. Ik verdedig Luc Segers, gespeeld door Koen De Bouw, die eigenlijk zowel dader als slachtoffer is. Het verhaal zit best ingewikkeld in elkaar, zegt ze. Als voorbereiding heb ik zelf een aantal rechtszaken bijgewoond, maar er vooral veel over gelezen. Jan gaf me het boek Het geweten van onze strafpleiters, waarvoor auteur Margot Vanderstraeten vooraanstaande strafpleiters interviewde. Daar heb ik heel veel uitgehaald. En voor mijn slotpleidooi heb ik ook wat naar Obama

The post “Strafpleiten lijkt op acteren” appeared first on Margot Vanderstraeten.

India voor beginners met Margot Vanderstraeten (herhaling vanaf 15/7 Canvas)

$
0
0

India-voor-Beginners

Margot trekt naar het diepste zuiden van India om er de verhoudingen tussen man en vrouw te onderzoeken. Margot bezoekt een opvangtehuis voor vrouwen en reist door naar de Westkust van Kerala: hier sloeg de tsunami van 2005 verwoestend toe. Met de heropbouw probeert men vrouwen ook wat zelfrespect en emancipatie bij te brengen. Een hele stap voor arme Indiase plattelandsvrouwen: vrouwen horen volgens de traditie immers ondergeschikt te zijn. Margot leert dat zelfs in het mooie Kerala de dingen niet altijd zijn wat ze lijken. Jonge vrouwen schikken zich in het gearrangeerde huwelijk dat hun ouders bepalen: huwelijken worden binnen enkele weken beklonken onder het motto ‘eerst het huwelijk: daarna volgt de liefde wel’. In de steden voelt men meer en meer de neiging om de zaken anders aan te pakken, maar traditie en sociale druk houden de man-vrouw-verhoudingen erg conservatief en traditioneel. Ten slotte is Margot te gast …

The post India voor beginners met Margot Vanderstraeten (herhaling vanaf 15/7 Canvas) appeared first on Margot Vanderstraeten.

Het moet goed gezond lekker en leuk zijn.

Zondag 24/8 Hasselt

$
0
0

Screen Shot 2013-06-16 at 22.11.36

Columnistenavond Zin in Zomer

Waar:  Burgemeester Bollenstraat 54, 3500 Hasselt

Tijdstip:20:00

FIKRY EL AZZOUZI – MARC DIDDEN -MARGOT VANDERSTRAETEN – MATTHIAS PHLIPS
Kunstencentrum BELGIE is gastheer van de columnistenavond die voor de tweede keer plaats vindt binnen het literair festival ‘Zin in Zomer’.

Het wordt een diverse literaire avond met verrassende gasten. De Morgen-columnist en schrijver Fikry El Azzouzi, freelance journaliste, schrijfster en columniste Margot Vanderstraeten (De Morgen Magazine, Weekend Knack … ), Uit in vlaanderenjournalist, regisseur, scenarioschrijver, mediawatcher en columnist Marc Didden (De Morgen Magazine) en grafisch vormgever en typograaf Matthias Phlips krijgen een forum om rond het thema ‘Onderweg’ een dynamische literaire avond aan elkaar te praten én te tekenen.

Meer info en tickets: hier

Volg de websites kunstencentrumbelgie.com of zininzomer.be voor programma-updates.


Grotere kaart weergeven

The post Zondag 24/8 Hasselt appeared first on Margot Vanderstraeten.

De trein der traagheid

$
0
0

Een reis met de Eastern & Oriental Express is meer dan een luxueuze treinrit. Wie aan boord gaat, stapt in een verhaal dat naar Agatha Christie neigt. Op de kalme cadans van de wielen keer je terug naar de tijd waar dresscodes werden gerespecteerd, 70 km/u als snel werd ervaren, en landschappen geuren hebben.

Er is de alleenstaande Amerikaan uit Philadelphia die net voorbij de veertig is, maar als nostalgicus werd geboren en zijn hele leven lang hunkert naar alles wat van vroeger is. Hij draagt een tropenhelm als hij, in perfect gesneden beige kostuum, op het achterdek van de Eastern & Oriental Express staat en van een gin-tonic nipt. “Houdt de muggen weg, en voorkomt malaria.”

Er is de Schotse ingenieur die de ochtend met whisky begint en er tegen de middag enigszins rood aangelopen uitziet. Hij brengt zijn jaren voornamelijk op booreilanden door. Bij Exxon Mobil is hij, …

The post De trein der traagheid appeared first on Margot Vanderstraeten.

Inge Grognard

$
0
0

Schermafbeelding 2013-09-07 om 09.47.28De Morgen/DM Magazine, 07 Sep. 2013, Pagina 46
Haar gezicht is niet bekend. Maar haar vaste hand – die goed is verzekerd – kent iedereen die achter de schermen van de mode- wereld werkt. Inge Grognard verheft, in opdracht van Vogue, A.F. Vandevorst of Van Beirendonck, een gezicht tot kunst. Geen wonder dat haar stempel dus ook schittert in de verjaardagsexpo die dit weekend in het Momu opent, en waarin teruggeblikt wordt op 50 jaar Antwerpse Modeacademie. Grognard: ‘Perfectie is saai.’
De uitdrukking ‘er is geen speld tussen te krijgen’ lijkt op maat van Inge Grognard gemaakt. In het lichtrijke herenhuis in Antwerpen, waar ze samen met haar man en modefotograaf Ronald Stoops woont, praat de make-upartieste onafgebroken over haar fascinatie voor de mode. Als ze geen sigaret vastheeft, gesticuleert ze driftig, alsof ze haar woorden die er al zo krachtig uitstromen, ook nog wil onderstrepen. “Ja, ik ben een …

The post Inge Grognard appeared first on Margot Vanderstraeten.


Laatste interview met de vandaag overleden auteur Hugo Raes

$
0
0

schrijverHugo Raes blikt terug op leven en schrijverschap

In de jaren zestig en zeventig werd Raes in één adem genoemd met Mulisch, Van het Reve, Wolkers, Hermans en Claus. Zijn gezondheid speelt hem echter te parten. ‘Mijn geheugen wil niet meer. En ik moet oppassen voor stress en aanwezige drank’. ‘ Een verbazingwekkend heldere Hugo Raes over zijn liefde voor de literatuur, de vrouwen, de drank en het denkend, voelend en vrijend individu.

 

Het was, zo enkele dagen voor zijn verjaardag, een belangrijk moment, toen gisteren het bijna volledige literaire archief van Hugo Raes (°1929) door de Literaire Kring Hugo Raes aan het AMVC-Letterenhuis (Antwerpen) werd geschonken. Wat er allemaal in de archiefdozen opgeborgen zit? Honderden foto’s tot tientallen manuscripten en typoscripten, vaak verschillende versies van eenzelfde roman of van dezelfde kortverhalen. Van Links van de helikopterlijn tot De vadsige koningen, van Een faun met kille horentjes en Reizigers …

The post Laatste interview met de vandaag overleden auteur Hugo Raes appeared first on Margot Vanderstraeten.

Caroline Gennez, weer helemaal op dreef.

$
0
0

Screen Shot 2013-10-06 at 11.07.19

‘Neen, het gaat niet slecht met Mechelen. En nee, het gaat niet slecht met Vlaanderen. Zelfs met België gaat het lang niet slecht. Maar alles kan beter. Vooral het vertrouwen in elkaar en in de instellingen. Daarop wil ik inzetten.’  Caroline Gennez, weer helemaal op  dreef.

 

Vanuit haar woning in Mechelen kijk je uit op de Sint-Romboutstoren. Op de top van dit 15de eeuwse bouwwerk, waarvan de spits nooit werd afgewerkt, wapperen de stadsvlag en de Vlaamse Leeuw. ‘Inderdaad! Het nieuwe stadsbestuur rond de as N-VA-VLD heeft njet gestemd op de vraag van verschillende verenigingen om ook de Belgische driekleur uit te hangen. Dat is spijtig; gevaarlijk zelfs. Wie respect vraagt voor zijn eigen symbolen, moet dat volgens mij ook kunnen opbrengen voor de symbolen van anderen. Tot nader order wonen we hier in Mechelen, Vlaanderen, België en Europa. Ik gok dat dat nog even zo zal blijven. …

The post Caroline Gennez, weer helemaal op dreef. appeared first on Margot Vanderstraeten.

Marc Van Montagu over GGO

$
0
0


Het volledige interview.

media_xl_6197314Woensdag neemt Marc Van Montagu in Iowa, USA, de World Food Prize in ontvangst. De Gentse plantenwetenschapper is de eerste Belg die deze ‘Nobelprijs voor voedsel en landbouw’ wint.

Toch is Van Montagu’s vakgebied, de genetische manipulatie van gewassen,  erg omstreden.  ‘Ten onrechte’, vindt de professor emeritus. ‘In de nabije toekomst zullen alle gewassen genetisch gemodificeerd zijn. Het is dus hoog tijd dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt.’

Het begon allemaal einde van de jaren zeventig, in een laboratorium aan de universiteit in Gent. En het is allemaal de schuld de Agrobacterium tumefaciens, de bodembacterie die, zo ontdekten de professoren Schell (overleden in 2003) en Van Montagu, in staat bleek om nieuwe genen in bestaande plantencellen binnen te sluizen.

Bij dit Eureka bleef het niet. De twee Gentse microbiologen zetten de techniek ook naar hun hand. Het bacteriële DNA, dat door de bacterie op de plant wordt …

The post Marc Van Montagu over GGO appeared first on Margot Vanderstraeten.

Schrijfster-filosofe Stine Jensen op zoek naar de ziel van Scandinavië

$
0
0



Screen Shot 2013-10-16 at 12.38.45 PMDe Deens-Nederlandse Stine Jensen reist door Scandinavië met in het achterhoofd één grote vraag: is dit Noorden echt het paradijs waaraan West-Europa zich wil spiegelen? In haar zoektocht stuit

de schrijfster-filosofe op diverse antwoorden en nieuwe vragen.

Volgende week begint op de Nederlandse tv-zender VPRO de vierdelige documentairereeks ‘Licht op het Noorden’.  Daarin trekt de Deens-Nederlandse Stine Jensen door Scandinavië met in het achterhoofd een grote vraag: is dit Noorden echt het paradijs waaraan West-Europa zich wil spiegelen? In haar zoektocht stuit de schrijfster-filosofe op diverse antwoorden en nieuwe vragen. Die kun je vanaf vandaag gelukkig ook lezen. Samen met de tv-reeks komt immers het gelijknamige boek uit.

Ze ziet er zowel Scandinavisch als Nederlands uit. Groot en blond.  Op melk én smo/rrebro/d met ei en tomaat grootgebracht. In haar kast hangen zowel oranje T-shirts als Noorse truien – gebreid van schaapjeswol uit de Faeröer. Ze houdt van Pippi Langkous …

The post Schrijfster-filosofe Stine Jensen op zoek naar de ziel van Scandinavië appeared first on Margot Vanderstraeten.

In mijn ideale wereld is recyclage overbodig

$
0
0

‘België is een apart geval’

 

Sinds midden september worden in Antwerpen meubels van de Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek verkocht. De meubels van afvalhout van Piet Hein Eek zijn in Nederland – en elders – uiterst populair.  ‘Maar België heeft meer tijd nodig. België is een apart geval.’

Er werkt ongeveer honderd man. Maar een fabriek kun je het meubelbedrijf van Piet

Hein Eek, ondergebracht in een immense voormalige keramiekfabriek van Philips, niet  noemen. Al worden er vandaag aan deze rafelige rand van Eindhoven, waar vroeger transistorradio’s werden gemaakt, onafgebroken meubels bedacht, gezaagd, geslepen, gestanst, geschilderd, gelijmd, gevijzeld, gelamineerd, gespoten, geperst, gestoffeerd, … Al zie je tientallen jonge mannen, met een beschermende koptelefoon op de oren, constant planken, boomstammen, balken en latten onder cirkelzaagmachines schuiven. Al turen, in de ontwerpstudio’s  industriële tekenaars gespannen naar hun laptop, of zijn ze met prototypen of miniaturen in de weer. Aan lange tafels …

The post In mijn ideale wereld is recyclage overbodig appeared first on Margot Vanderstraeten.

Viewing all 197 articles
Browse latest View live




Latest Images